Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Αϋπνία η βασανιστική


Αϋπνία. Δύσκολο ε; Βασανιστικό θα έλεγα. Το ξέρετε καλά εσείς που το βιώνετε. Είναι από τις πιο συχνές διαταραχές ύπνου που αναφέρουν οι ασθενείς. Ναι, η αϋπνία αποτελεί μια από τις Διαταραχές Ύπνου.
Ένα φυσιολογικό άτομο χρειάζεται 7,5- 8 ώρες ύπνου τη νύχτα, αν και ορισμένα άτομα χρειάζονται περισσότερο και άλλα λιγότερο για να νιώσουν ότι ξεκουράστηκαν.
Η αϋπνία αποτελεί ουσιαστικά διαταραχή στην έναρξη του ύπνου. Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η δυσκολία του ατόμου να κοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του ή ακόμη και το να έχει ύπνο που δεν το ξεκουράζει. Αυτή η κατάσταση δεν θα πρέπει, όμως, να οφείλετε σε κάποια ιατρική κατάσταση, στη χρήση ουσιών ή αλκοόλ, ή σε κάποια άλλη ψυχική διαταραχή.
Πολλά από τα άτομα εκείνα που παρουσιάζουν αϋπνία είναι άτομα αγχώδη και μελαγχολικά. Η αϋπνία με τη σειρά της οδηγεί σε ευερεθιστότητα, δυσκολία στη συγκέντρωση και τη προσοχή, καθώς και σε ένα αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια συνέπεια που μπορεί να υφίσταται σε πολλούς από εσάς που ταλαιπωρήστε από αϋπνία είναι η χρήση του αλκοόλ και των υπνωτικών ή αγχολυτικών που θα διευκολύνουν την έλευση του ύπνου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, από την άλλη, μπορεί να καταναλώνετε πολλούς καφέδες που σας βοηθούν να παραμείνετε ενεργοί, με αποτέλεσμα το βράδυ να μην μπορείτε και πάλι να κοιμηθείτε, διαιωνίζοντας έτσι ένα φαύλο κύκλο που δεν σταματάει πουθενά.
Τι μπορείτε να κάνετε;

Παρακάτω ακολουθούν κάποια πολύ απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε προς την καταπολέμηση της αϋπνίας σας. Ακριβώς επειδή η αϋπνία αποτελεί συνήθως μια χρόνια κατάσταση, θα πρέπει από την πλευρά σας να διαμορφώσετε την υγιεινή του ύπνου σας. Τι εννοώ; Τα βασικά που μπορείτε να κάνετε είναι τα εξής:
  • Πολύ σημαντικό: Να ξυπνάτε και να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα σαββατοκύριακα.
  • Αν δείτε ότι μέσα στο πρώτο μισάωρο που ξαπλώσατε δεν σας παίρνει ο ύπνος, μην μείνετε στο κρεβάτι. Το πιθανότερο είναι να αγχωθείτε και να εκνευριστείτε με συνέπεια το πρόβλημα να γίνει εντονότερο. Σηκωθείτε από το κρεβάτι και πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο να δείτε τηλεόραση, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε μουσική. Επιστρέψτε στο κρεβάτι σας μόλις νυστάξετε.
  • Να μην κοιμόσαστε κατά τη διάρκεια την ημέρας, ώστε το βράδυ να είστε πιο κουρασμένοι και να κοιμηθείτε ευκολότερα.
  • Να ασκείστε δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά όχι προς τη νύχτα αν αυτό σας δημιουργεί υπερένταση και σας εμποδίζει να κοιμηθείτε.
  • Να διακόψετε ή να ελαττώσετε το αλκοόλ, τον καφέ, το κάπνισμα ή τα υπνωτικά φάρμακα.

Τα παραπάνω αποτελούν κάποια πολύ απλά και καθημερινά βήματα που μπορείτε να βάλετε στη ζωή σας με ευκολία, χωρίς να χρειαστεί απευθείας να καταφύγετε σε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Κάντε την προσπάθεια σας μέσα από αυτές τις μικρές αλλαγές και θα δείτε ότι αξίζει τον κόπο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου