Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Νόσος Alzheimer: Από το χθες στο σήμερα




21 Σεπτέμβρη 2013
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER

Ο λόγος που ορίζεται μια μέρα ως «Παγκόσμια Ημέρα» είναι προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για ένα συγκεκριμένο θέμα, έστω και μια φορά το χρόνο. Αυτός ακριβώς είναι, λοιπόν, ο λόγος που σήμερα αποφάσισα να γράψω λίγα λόγια για τη Νόσο alzheimer. Αν και πάρα πολλά μπορούν να ειπωθούν…
Ο Alois Alzheimer περιέγραψε το 1904 σε επιστημονικό συνέδριο την περίπτωση μιας γυναίκας 51 ετών. Το 1907 δημοσίευσε μια σύντομη περιγραφή αυτής της γυναίκας στην οποία αναφερόταν ως εξής: «Γυναίκα ηλικίας 51 ετών, παρουσίασε ως πρώτο σύμπτωμα της πάθησης, έντονη ζήλια προς τον άνδρα της. Ακολούθησε απώλεια μνήμης. Δεν μπορούσε να βρει το δρόμο της μέσα στο ίδιο της το διαμέρισμα. Μετέφερε αντικείμενα χωρίς λόγο και τα έκρυβε. Φώναζε ότι θέλουν να τη σκοτώσουν. …Περιοδικά βρισκόταν σε παραλήρημα….και φαινόταν να έχει ακουστικές ψευδαισθήσεις. Η νεκροψία έδειξε ατροφικό εγκέφαλο…». Πολλά χρόνια πριν, λοιπόν, έγιναν οι πρώτες αναφορές στη νόσο η οποία σαφώς πήρε το όνομα της από τον Alois Alzheimer.
.
Στην παραπάνω εικόνα γίνονται εμφανείς οι διαφορές του φυσιολογικού εγκεφάλου (δεξιά) από τον ατροφικό εγκέφαλο ασθενούς με Νόσο Alzheimer (αριστερά).
Οι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν ή επιδεινώνουν την Νόσο, βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο. Ωστόσο, μέσα από έρευνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, έχει προκύψει ως αποτέλεσμα ότι η νόσος προσβάλλει τις γυναίκες με μεγαλύτερη συχνότητα, με βαρύτερη εξελικτική πορεία, με περισσότερα ψυχολογικά και συμπεριφορικά προβλήματα, καθώς και με μεγαλύτερη ανεπάρκεια λόγου σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας.
Άλλοι παράγοντες που ερευνώνται για να διαπιστωθεί η σχέση τους με την άνοια, είναι η ποιότητα και η ένταση της εργασίας, η ανεργία, οι διατροφικές συνήθειες και η κατανάλωση αλκοόλ.  Απ΄ την άλλη, έχει ήδη διαπιστωθεί ότι η κατάθλιψη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την άνοια.
Όλοι ξέρουμε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Κάποιοι, λοιπόν, από τους προφυλακτικούς/ προστατευτικούς παράγοντες είναι οι εξής:
  • Εργασία: Η εργασιακή απασχόληση και η δημιουργική κάλυψη του ελεύθερου χρόνου συνεισφέρουν στη ψυχοσωματική εγρήγορση του ατόμου και στη διατήρηση των πνευματικών λειτουργιών του σε επαρκές επίπεδο.
  • Διατροφή: Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση του επιπέδου της υγείας. Έτσι, λειτουργούν προφυλακτικά και ως προς την άνοια.
  • Αλκοόλ: Η κατανάλωση κρασιού, σαφώς και χωρίς υπερβολές, συνεισφέρει στην προφύλαξη από την άνοια.
  • Συστολική πίεση: Η αντιμετώπιση της με ανιυπερτασιακά φάρμακα συνεισφέρει στη μείωση της επίπτωσης της άνοιας σε ποσοστό μέχρι και 50%.
Όπως ανέφερα και στην αρχή, πολλά ακόμη μπορούν να ειπωθούν για τη Νόσο Alzheimer. Στόχος μου σήμερα ήταν η ενημέρωση και μια γενική παρουσίαση μερικών από τα στοιχεία που θα ήταν καλό όλοι μας να γνωρίζουμε.
Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 140.000 καταγεγραμμένοι ασθενείς με Νόσο Alzheimer και 40.000.000 παγκοσμίως. Από την νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85 ετών. Και ο αριθμός αυτός στο μέλλον θα αυξηθεί δραματικά. Αξίζει, λοιπόν, να έχουμε κατά νου κάποιες βασικές πληροφορίες για τη νόσο, ώστε να την προλάβουμε ή να την αναγνωρίσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου