Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

"Μπορώ να τα καταφέρω μόνος μου"



 
«Δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα μόνος μου».
«Θέλω τη φροντίδα των άλλων».
«Θέλω οι άλλοι να παίρνουν τις αποφάσεις στη ζωή μου».
«Δεν κάνω τίποτα αν πρώτα δεν πάρω τη γνώμη της μαμάς μου».

Πολύ συχνά ακούω ανθρώπους που «φωνάζει» από μέσα τους η ανάγκη για φροντίδα από τους άλλους. Φροντίδα πρακτική, αλλά και συναισθηματική. Έχουν την αίσθηση ότι μόνοι τους δεν μπορούν να τα καταφέρουν και ότι κάποιος άλλος μπορεί να τους φροντίσει καλύτερα απ’ ότι μπορούν να φροντίσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Βασίζονται πάντα στους άλλους για τις καθημερινές τους αποφάσεις και νιώθουν ανίκανοι να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.
Αυτή είναι μια κατάσταση που τη συναντάμε συχνά στη σχέση γονιού- παιδιού. Ακόμα κι αν αυτό το παιδί έχει φτάσει στα 35! Είναι εκείνοι οι υπερπροστατευτικοί γονείς που με τη συμπεριφορά τους είναι σα να λένε στο παιδί «Εσύ δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Θα το κάνω εγώ για σένα». Ταυτόχρονα δημιουργούνται και αυτοί οι δεσμοί της εξάρτησης, αφού με αυτό τον τρόπο το παιδί δημιουργεί την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει και είναι καλύτερα κάποιος άλλος να πράττει αντί του ίδιου. Αρχικά αυτός ο κάποιος είναι ο γονιός, έπειτα μπορεί να γίνει κάποιος φίλος, αργότερα ένας σύντροφος… Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάντα κάποιος θα υπάρχει μπροστά σας να πράττει για σας ή πίσω σας να σας σπρώξει να πράξετε εσείς.
Όλο αυτό σας κάνει να δυσανασχετείτε με την ίδια σας τη ζωή, αφού πολλές φορές σας δυσκολεύει το γεγονός ότι δεν μπορείτε να πάρετε αποφάσεις μόνοι σας ή να λειτουργήσετε αυτόνομα και ανεξάρτητα από τους άλλους ανθρώπους. Προσοχή όμως! Αυτό εμπεριέχει και μια παγίδα. Αναρωτηθείτε και συζητήστε με τον εαυτό σας κατά πόσο μπορεί να έχετε βολευτεί και επαναπαυτεί μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Αν αυτό έχει συμβεί, σίγουρα θα σας είναι δύσκολο να αφήσετε πίσω σας αυτό το κομμάτι.
Μη φοβάστε όμως να το κάνετε. Βοηθήστε τον εαυτό σας να ξεπεράσει τους φόβους του και μάθετε να τον φροντίζετε εσείς οι ίδιοι χωρίς να είστε στην αναμονή μέχρι να το κάνουν οι άλλοι για σας. Έτσι σιγά σιγά θα ανακτήσετε τη χαμένη αυτοεκτίμηση σας και θ’ αρχίσετε να ανταποκρίνεστε χωρίς άγχος στις απαιτήσεις της ζωής σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου